Manligt håravfall

Manligt håravfall, även känt som androgen alopeci eller ärftligt håravfall, är den vanligaste formen av håravfall hos män. Det är ett progressivt tillstånd där håret successivt tunnas ut och minskar i volym över tid.

Orsaken till manligt håravfall är vanligtvis genetisk och påverkas av hormoner. Det beror på en kombination av ärftliga faktorer och effekterna av det manliga könshormonet dihydrotestosteron (DHT). DHT kan binda till hårfolliklarna och minska deras storlek, vilket resulterar i förkortade hårväxtcykler och tunnare hårstrån.

Symptomen på manligt håravfall varierar, men vanligtvis börjar det med håravfall i tinningarna och på hjässan, vilket skapar en tydligare hårfästlinje och tunnare hår på ovansidan av huvudet. Med tiden kan hårförlusten fortsätta och leda till total eller nästan total skallighet på toppen av huvudet.