Hårtransplantation med FUE IM


Allmänt om hårtransplantationer

Det finns olika typer av hårtransplantationer och metoderna för att transplantera hår har utvecklats mycket under de senaste åren.
Ilter Clinic arbetar med FUE Ilter Metoden (FUE IM) som är en avancerad hårtransplantation som utförs helt utan skalpell och stygn. Hårsäckarna avlägsnas en och en från en givaryta med hjälp av knappt millimeterstora mikrokirurgiska instrument under kraftfull förstoring. FUE IM är en odramatisk och patientvänlig metod.

De allra flesta kliniker arbetar fortfarande med en metod som kallas för STRIP där en ca 22 cm lång hudremsa avlägsnas från baksidan av huvudet (givarytan) från öra till öra med hjälp av en skalpell varpå huden sedan sys ihop. Vi varken använder eller rekommenderar den metoden. På Ilter Clinic arbetar vi uteslutande med mikrokirurgi och minimala ingrepp.

En annan metod som marknadsförs är en metod där man påstår sig utföra fue utan kirurgiskt ingrepp. Det är inte möjligt och därför felaktig marknadsföring. Vid sådana behandlingar används en inplantatpenna med en kanyl som penetrerar huden med stor risk för att skada omkringliggande hårsäckar. I momentet där hårsäckarna förs in i instrumentet finns även där en risk att skada och även torka ut hårsäckarna. Metoden orsakar onödigt trauma på dels hårsäckarna men även i mottagarområdet vilket försämrar resultatet.

 

Referenser på hårtransplantation

“När jag först bestämde mig för att göra en hårtransplantation var kliniken i fråga väldigt viktig. Vem skulle få utföra ingreppet? Det fanns extremt många kliniker som uppgav sig vara medicinska, men inte en enda hade en ansvarig läkare som opererade. När jag hittade Ilter Clinic kändes det som ett självklart val. Att det var Dr Ilter som utförde jobbet var en trygghet.

Hela upplevelsen från konsultation till slutresultatet var fantastiskt. Han lovade inte för mycket, gav mig realistiska förväntningar, fanns där när jag undrade något under processen och slutligen var med och bedömde resultatet efter 1 år. Jag fick ett fint och naturligt resultat. Min omgvining förstår knappt att jag genomgått en hårtransplantation.”

Tack Ilter Clinic och dr Ilter!

FUE IM översikt:

Det man inte trodde var möjligt för bara några år sedan är idag möjligt med den senaste FUE-tekniken.

 • Naturligt resultat hänger på hårets växtriktning, vinkel och balans. Alltid med hänsyn till patientens specifika förutsättningar
 • Hög täthet (dock även beroende på patientens existerande hår
 • Harmonisk och balanserad täthet
 • Obefintlig trauma på hårsäckar samt mottagarområde

Andra fördelar att använda små verktyg:

 • Smärtfritt under och efter operationen
 • Snabb läkningstid
 • Fue-Ilter metoden ger minimala ärr, det finns en risk att det kan synas om håret är helt snaggat.
 • Obefintlig trauma på hårsäckar samt mottagarområde

Hårtransplantationer handlar om mikrokirurgi

Inom moderna hårtransplantationer går det att uppnå ett mycket naturligt resultat. Med dagens mikrokirurgiska teknik resulterar en hårtransplantation i ett naturligt utseende som bestäms av ”tillgång och efterfrågan” på hårsäckar. Tillgången beror på mängden hårsäckar i givarområdet. Dessa hårsäckar är genetiskt programmerade för att räcka en livstid. Efterfrågan beror på hur stort område du vill täcka genom hårtransplantationen. Vi tar hår från områden där du har högre täthet och transplanterar dessa till de områden där tätheten önskas ökas påVid rekommendation på ett ingrepp över 2200 hsg delar vi upp ingreppet på två tillfällen. Vi arbetar som enda klinik med ett maxtak på antal hårsäckar, efter 13 år i branschen och flera års forskning kring givarområdet.

Betydelsen att ha en framtidsplanering för sitt hår

Framtidsplanering är viktigt. Har man håravfall och bestämmer sig för att genomgå en hårtransplantation, vill man att håret ska se naturligt ut resten av livet. För transplantering och förflyttning, används därför hårsäckar som inte är känsliga mot det hormon som orsakar håravfall. Därav kommer dessa hårsäckar alltid att producera nya hårstrån livet ut. Det kan också komma att bli aktuellt med en andra behandling efter ett visst antal år, förutsatt att håravfallet fortsätter. Då är det viktigt att din kirurg vid din första operation, kalkylerade med viss marginal för att möjliggöra ett andra ingrepp. Planering och långsiktighet är därför något vi på Ilter Clinic lägger stort fokus på. Vi vet idag också betydelsen av att inte utföra för stora ingrepp med för stort antal hårsäckar. Vi har säkerställt vikten av att givarområdet får återhämta sig minst 6-8 veckor mellan ingreppen. Detta för att inga avtryck eller ärrbildningar och ojämnheter ska uppstå i givarområdet. Vi har också kunnat konstatera att risken för att givarområdet blir förstört vid ingrepp större än 2200 hsg/gång. Detta förhindrar i sin tur att kunna utföra framtida ingrepp.

Våra egna ledord är Balans, Symmetri och Proportioner.

Hår växer naturligt i grupperingar. Dagens mest avancerade hårtransplantationer flyttar dessa naturligt förekommande hårsäcksgrupper. Hårtransplantation med FUE är en avancerad, men näst intill komplikationsfri kirurgisk teknik där hårsäckar flyttas från ett givarområde, exempelvis från baksidan av huvudet, till ett mottagarområde exempelvis glesa eller kala områden. Hur dessa hårsäckar placeras är avgörande för slutresultatet kommer att bliDå FUE IM och dess mikrokirurgiska instrument möjliggör så pass tät och exakt placering, kan vi uppnå mycket naturliga resultat. Med FUE IM transplanterar vi upp till max 2200 hsg/dag vilket motsvarar ca 3600 hårstrån.

Vanliga frågor om hårtransplantationer

 • Var finns er klinik?

  Vår klinik ligger på Djursholmsvägen 14 i Täby, strax utanför Stockholm.

 • Är hårtransplantation alltid lösningen?

  Nej. Det händer att vi avråder potentiella patienter från att göra en hårtransplantation då vi anser att en sådan inte löser problemet. Det kan handla om att patienten är för ung, estetiskt inga problem, dåliga förutsättningar eller helt enkelt för tidigt.

 • Utför ni hårtransplantation på kvinnor?

  Ja. Kvinnligt håravfall är vanligt och vi behandlar många kvinnor.

 • Finns det komplikationer eller risker med en hårtransplantation?

  Infektion efter en FUE IM hårtransplantation är sällsynt. Skulle det inträffa är den oftast lätt att behandla med antibiotika som kan förskrivas av oss eller av annan läkare. Vi har inte fått en enda rapport på att någon komplikation inträffat under våra 20 år i branschen.

 • Varför ser inte alla hårtransplantationer naturliga ut?

  Ser du en nyligen gjord hårtransplantation som inte ser naturlig ut är det helt enkelt en dålig utförd behandling. Ju större trauma huden utsätts för desto sämre resultat får man, därmed blir det ett onaturligt utseende.

  Viktigt att man går på konsultation, samlar information innan man bestämmer sig för att boka tid för en hårtransplantation.

 • Vad är en hårtransplantation?

  Hårtransplantation är ett omfördelningssystem där man extraherar hårsäckar från givarområdet (bakhuvudet) och förflyttar dem till glesa eller kala områden. Med dagens mikrokirurgiska teknik resulterar detta i ett mycket naturligt utseende som endast begränsas av tillgång och efterfrågan. Tillgången beror på mängden livskraftiga hårsäckar i givarområdet, de som genetiskt räcker en livstid. Antalet hårsäcksgrupper beror på hur stort område du önskar behandla.