Frågor och svar


 • Vad är en hårtransplantation?

  Hårtransplantation är ett omfördelningssystem där man extraherar hårsäckar från givarområdet (bakhuvudet) och förflyttar dem till glesa eller kala områden. Med dagens mikrokirurgiska teknik resulterar detta i ett mycket naturligt utseende som endast begränsas av tillgång och efterfrågan. Tillgången beror på mängden livskraftiga hårsäckar i givarområdet, de som genetiskt räcker en livstid. Antalet hårsäcksgrupper beror på hur stort område du önskar behandla.

 • Vad är FUE ILTER-metoden?

  Doktor Ilter har förfinat FUE-tekniken och utvecklat FUE Ilter metoden. Istället för att använda instrument med en diameter på 1 mm så använder vi instrument med en diameter på 0,5-0,75 mm vilket innebär att läkningen är mer effektiv och risken för synliga ärr minskar dramatiskt. Tack vare den förfinade tekniken kommer samtliga hårsäcksgrupper ut intakta och tillåter tätare placering.

 • Hur skiljer sig en hårtransplantation på Ilter Clinic från andra kliniker?

  Vi kan bara tala om vår egen teknik, FUE IM. Det viktigaste för oss är att åstadkomma en minimal påverkan (trauma) på huden och samtidigt uppnå ett optimalt och naturligt resultat. Vi skräddarsyr varje hårtransplantation efter patientens behov och önskemål. FUE IM är den mest skonsamma tekniken för både patientens hårsäcksgrupper och skalp.

 • Finns det komplikationer eller risker med en hårtransplantation?

  Infektion efter en FUE IM hårtransplantation är sällsynt. Skulle det inträffa är den oftast lätt att behandla med antibiotika som kan förskrivas av oss eller av annan läkare. Vi har inte fått en enda rapport på att någon komplikation inträffat under våra 20 år i branschen.

 • När ser man slutresultatet?

  Det är individuellt, slutresultatet ser man först ett år efter behandling dock växer håret tidigare hos vissa patienter.

 • Hur länge håller det transplanterade håret?

  Det transplanterade håret extraheras från ett givarområde som inte är känslig för håravfall dvs. DHT (resistent mot dihydrotestosteron). Hårsäckarna behåller sina genetiska egenskaper vid förflyttning vilket innebär att transplantaten finns med oss livet ut.

 • Hur många hårsäcksgrupper transplanteras per behandling med FUE IM-metoden?

  Många års forskning har visat att givarområdet tar stor skada vid för stora ingrepp och återväxten påverkas negativt. Ilter Clinic transplanterar max 2000-2200 hårsäcksgrupper per behandlingstillfälle, med vår förfinade teknik är återhämtningen snabb och effektiv därmed är det möjligt att utföra en ny behandling redan 3-4 veckor efter första behandlingen.

 • Kommer det att göra ont?

  Lokalbedövning ges under hela behandlingen och de flesta patienter är obesvärade såväl under som efter sin hårtransplantation. Många ser på en film eller lyssnar på musik medan de behandlas. Patienten kan också få smärtlindrande medicin efter behandlingen. Det är dock sällan nödvändigt.

 • Hur ska jag vara helt säker på att ni drar ut den mängd jag har betalat för?

  Ilter Clinics koncept är baserat på ömsesidigt förtroende med våra patienter. Dr Ilter räknar och skriver upp varje transplantat han tar ut. Vi räknar även transplantaten vid inplacering. Skulle något transplantat upplevas dåligt meddelas detta till patienten och oftast tar vi då ut ett nytt transplantat.

 • Blir det någon ärrbildning?

  När man gör ett snitt i vävnaden läker det alltid via en process som kallas fibros, ärrbildning. Fibros är hudens sätt att läka. Vid FUT/STRIP-behandling lämnas alltid ett mer eller mindre synligt ärr i givarområdet. Vid FUE IM är däremot ärrbildning så gott som obefintligt.

 • Hur mycket kostar behandlingen?

  Kostnaden beror på vilken typ av behandling som utförs och storleken på den yta som berörs. Individuell behandlingsplan och prisuppgift ges vid konsultationen.

 • Varför ser inte alla hårtransplantationer naturliga ut?

  Ser du en nyligen gjord hårtransplantation som inte ser naturlig ut är det helt enkelt en dålig utförd behandling. Ju större trauma huden utsätts för desto sämre resultat får man, därmed blir det ett onaturligt utseende.

  Viktigt att man går på konsultation, samlar information innan man bestämmer sig för att boka tid för en hårtransplantation.

 • Hur många hårstrån behöver man för att täcka en viss yta?

  Det är svårt att svara på innan vi undersökt patienten. Mängden hårstrån som behövs är beroende av hårets struktur och kvalitet. Mörkare, grövre hår kräver färre hårstrån för att täcka samma yta jämfört med ljusare och tunnare hår. Resultatet beror också på patientens önskemål på täthet.

 • Utför ni hårtransplantation på kvinnor?

  Ja. Kvinnligt håravfall är vanligt och vi behandlar många kvinnor.

 • Utför ni PRP (Platelet Rich Plasma)?

  Nej.

 • Varför utför ni inte PRP?

  Vi är en läkarklinik och vi utför vetenskapliga och beprövade behandlingar för att hjälpa patienter på bästa möjliga sätt. Det finns inget vetenskapligt stöd eller praktiskt resultat som visar att PRP har någon positiv effekt för hårtillväxten. Vi har många patienter som testat PRP utan resultat.

 • Reparerar Dr Ilter mindre lyckade hårtransplantationer?

  Ja, rekonstruktion med FUE Ilter Metoden ger ett bra resultat. Varje fall av reparation/om transplantation har sin speciella lösning som diskuteras vid en kostnadsfri konsultation. Observera att oftast kräver en rekonstruktion fler än en behandling.

 • Är hårtransplantation alltid lösningen?

  Nej. Det händer att vi avråder potentiella patienter från att göra en hårtransplantation då vi anser att en sådan inte löser problemet. Det kan handla om att patienten är för ung, estetiskt inga problem, dåliga förutsättningar eller helt enkelt för tidigt.

 • Hur kan ni garantera mig ett naturligt hårfäste tillbaka?

  Vid bedömningen av dina förutsättningar under konsultationen avgörs om det finns möjlighet att återskapa ditt hårfäste eller inte. Har du inte de rätta förutsättningarna, så avråder vi dig. Däremot är det aldrig möjligt att ge några garantier när det gäller vilket kirurgiskt ingrepp som helst. Detta är för att det handlar om biologisk vävnad som kan bete sig olika från fall till fall.

 • Får jag träffa läkaren som ska operera mig?

  Ja, det är viktigt att vår specialistläkare träffar dig för bedömning och planering av din behandling. Du får alltid träffa verksamhetschef samt läkaren vid konsultationstillfället.

 • Kan jag få se läkarens läkarlegitimation?

  Ja självklart.

 • Kan jag kommunicera med läkaren under operationen?

  Ja, när du vill under hela behandlingen.

 • Varför ska jag välja Ilter Clinic?

  Vi på Ilter Clinic har som målsättning att skapa trygghet hos varje patient genom en långsiktig planering. Med tanke på att givarområdet (bakhuvudet) är ett begränsat område är det viktigt att ta vara på dem resurser vi har tillgång till. Vi får telefonsamtal och mail dagligen från patienter som hamnat på en klinik som utfört ett dåligt arbete, man har extraherat för stora mängder hårsäcksgrupper vilket har skapat trauma i huden, på både givarområdet och mottagarområdet. Dessa kliniker hänvisar sina patienter att vända sig till oss för hjälp med eftervård och eventuella komplikationer, det här är något vi inte kan hjälpa till med då vi inte kan stå för andra klinikers arbete.

  På Ilter Clinic är det Doktor Ilter med team som utför alla hårtransplantationer och håller i återbesöken för samtliga patienter. Vi skapar ett naturligt resultat utifrån patientens förutsättningar och önskemål. För oss är det viktigt att våra patienter ska känna sig trygga genom hela processen före, under och efter operation, därför har vi endast en patient om dagen.

 • Var finns er klinik?

  Vår klinik ligger på Djursholmsvägen 14 i Täby, strax utanför Stockholm.