Om håroperationen

Liksom vid all kirurgisk behandling är det viktigt att förbereda sig noga såväl mentalt som fysiskt om man planerar att genomgå en hårtransplantation. Därför kommer du att erbjudas fri konsultation, där vi tillsammans i lugn och ro går igenom just dina förutsättningar för ett lyckat resultat. Förutsättningar som är viktiga är t ex din ålder, dina ärftliga förhållanden, hur kraftigt ditt nuvarande håravfall är, vilken typ och struktur du har på ditt hår samt mängd och kvalitet på ditt tillgängliga givarhår. Till vår hjälp har vi bl. a en avancerad mikrokamera. Med hjälp av denna kan vi undersöka hårstrånas kvalitet och täthet. Om förutsättningar för ett lyckat resultat finns görs därefter en behandlingsplan upp.

Operationsdagen

Du kommer till Ilter Clinic vid 07.30 på morgonen och går igenom dagens rutiner med en sköterska. Före-bilder tas och ditt hår kortas ner inför operationen. Operationen börjar med att du blir bedövad på skalpen. Detta innebär ingen större smärta, utan kan svida eller sticka till såsom det kan göra vid sprutor. Därefter börjar dr Ilter plocka ut hårsäcksgrupperna med assistans av specialutbildade operationsassistenter och sköterskor. Lokalbedövningen gör att du inte känner någon smärta. Du kan se på film, lyssna på musik eller vila under tiden. Efter en stund bjuder vi på frukost, därefter fortsätter utplockningen.

Lunch

Vi jobbar löpande under dagen med att plocka ut ett mindre antal hårsäckar för att sedan placera dessa direkt. På detta sätt kan vi optimera kvaliteten på hårsäckarna och därmed höja slutresultatet. Hårsäckarna överlever endast ett fåtal sekunder utanför vävnaden och behöver därför placeras snabbt eller läggas i vätska för att överleva. Det är alltså inte gynnsamt med någon annan placeringsmetod än för hand. Behandlingen är skonsam. Du upplever nästan ingen smärta och kan när som helst ta en paus för fika eller en bensträckare. Under pauserna har du tillgång till ett avkopplande vilorum med balkong. När operationen avslutas på eftermiddagen får du instruktioner om eftervård av en sköterska.

Uppföljning

En vecka efter ingreppet ringer en sköterska upp dig för att försäkra sig om att allt är som det ska. Vi frågar hur du mår och du får chans att ställa eventuella frågor som du funderat över sedan du kom hem. Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta kliniken vid behov och vi har ett journummer där du kan nå en i personalen dygnet runt.

Resultat

Cirka tolv månader efter operationen är du välkommen tillbaka till Ilter Clinic för ett uppföljningsbesök. Vid detta tillfälle görs en ordentlig kvalitetskontroll. Det färdiga resultatet visas och efter-bilder tas. Denna undersökning säkerställer att resultatet överensstämmer med dina och våra höga krav på kvalitet och design.